Gekon obrovský

Charakteristika

Gekon obrovský (gekko gecko) patří mezi největší žijící gekony. Dorůstá délky až 40 a více centimetrů. Původem ze severovýchodní Indie, Bhútánu, Nepálu, Bangladéše, Filipín, Indonésie, Vietnamu, Thajska a dalších asijských zemí, tento modrošedý ještěr si své jméno vysloužil hlasitým voláním „tokay, tokay“, které vydávají jak samci (pro přilákání samic), tak samice (při bránění teritoria). Zbarvení se mění v závislosti na lokalitě, například vietnamští gekoni obrovští mívají nádech do zelena. Žijí ve výškách na stromech, zdech budov, střechách, půdách a podobně, kde loví různý hmyz, plazy, hlodavce i menší ptáky. Nemají oční víčka.


Péče

Protože jde o velmi teritoriální druh, pro odchov je nutné sestavit pár a tato zvířata pak dále nerozdělovat. Pakliže si na sebe zvyknou, jejich odloučení a následný pokus o soužití další sezónu může vést k šarvátkám, bolestivým zraněním i úhynu jednoho ze zvířat. Neradi se nechají chytat nebo „mazlit“. K manipulaci s nimi (a hlavně s dospělci) doporučuji používat rukavice. Koušou.
Teploty by se měly pohybovat kolem 25°C, vlhkost mezi 60 a 80%. Pijí vodu z rosení. K úkrytu poslouží různé korkové roury, kůra, umělé i živé rostliny, větve.
Živí se převážně živočišnou stravou, zejména cvrčky a šváby (dvakrát týdně s vápníkem a vitamíny), nepohrdnou ale ani červy nebo myšaty. Dospělosti dosahují ve dvou letech, v té době se také stávají vysoce agresivními. Samci se navzájem nesnesou. Soužití samic je možné pouze bez přítomnosti samce a za předpokladu, že mají dostatek místa a potravy. Nepotřebují UVB.



V nabídce menu nad textem najdete galerii mých chovanců, důležité informace o konkrétních druzích, aktuální nabídku zvířat k osvojení a bližší kontakt na mě.